9.10.13

Περιβαλλοντικές οργανώσεις Θεσσαλονίκης

Περιβαλλοντικές οργανώσεις - Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσαμε links που αφορούν περιβαλλοντικές οργανώσεις - ομάδες στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να κερδίσετε χρόνο και να μη χρειαστεί να ψάχνετε με τις ώρες στο διαδίκτυο. Στις οργανώσεις μπορεί ο καθένας να συμμετέχει εθελοντικά, προσφέροντας λίγο από το χρόνο του, ή να συνεισφέρει με άλλους τρόπους.

Οι περισσότερες από τις ομάδες έχουν σελίδες στο Facebook όπου αναρτούν νέες δράσεις. Έτσι είναι πιο εύκολη η ενημέρωση. Ταξινόμηση ιστοσελίδων στο Facebook, δημιουργία λίστας ενδιαφερόντων και στοχευμένες ενημερώσεις.

Αρκτούρος    
Περιβαλλοντική οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Εδρεύει στη Φλώρινα,αλλά οι δράσεις του επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα. Ως εθελοντής μπορείς να βοηθήσεις σε δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού, σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε εργασίες πεδίου (ραδιοπαρακολούθηση αρκούδας και λύκου), σε εργασίες στο καταφύγιο της αρκούδας και του λύκου ή στη λειτουργία του κέντρου ενημέρωσης. Για εργασία στο περιβαλλοντικό κέντρο στη Φλώρινα ο ελάχιστος χρόνος συμμετοχής είναι ένα διήμερο και υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 
Περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική εθελοντική οργάνωση, με αντικείμενο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στην Ελλάδα. Ως εθελοντής μπορείς να συμμετέχεις σε δράσεις παρακολούθησης πουλιών, δράσεις προστασίας και διατήρησης μιας περιοχής, στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, στη νομική ομάδα, σε δράσεις δακτυλιώσεων.

Δράση για την άγρια ζωή   
Περιβαλλοντική ομάδα για την περίθαλψη και απελευθέρωση άγριων ζώων.  Κέντρο Θεσσαλονίκης.

ΠΕΕΚΠΕ
Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Σκοπός της ΠΕΕΚΠΕ είναι η με κάθε τρόπο ενίσχυση και προώθηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από καθηγητές και δασκάλους.

ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ
Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης. Δραστηριοποιείται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Διοργανώνει το περιβαλλοντικό φεστιβάλ "Γιορτές της Γης" στη Βλάστη Κοζάνης, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν διάφοροι εθελοντές.

WWF.gr

Ανεξάρτητο Ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Προστασία της βιοποικιλότητας και μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος στο περιβάλλον. Μπορεί ο καθένας να συμμετέχει εθελοντικά στην οργάνωση είτε στην ομάδα εργασιών στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα, είτε σε εκστρατείες ενημέρωσης, φεστιβάλ, στην ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στην ομάδα μεταφράσεων, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Προκηρύσσονται επίσης ανά περιόδους θέσεις εργασίας.

Greenpeace
Ελληνικό παράρτημα της γνωστής διεθνούς μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης που αντιτίθεται στους  μεταλλαγμένους οργανισμούς, προωθεί την εξοικονόμηση ενέργειας, ασχολείται με τη θαλάσσια οικολογία και κάνει εκστρατείες για τα πυρηνικά, τα τοξικά και την προστασία των αρχέγονων δασών. Η συμμετοχή εθελοντών είναι από τα βασικά κομμάτια της Greenpeace σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ προκηρύσσονται και θέσεις εργασίας για όποιον ενδιαφέρεται για εργασία στην οργάνωση.

ΚΑΛΛΙΣΤΩ
Οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και της φύσης. Πραγματοποιεί δράσεις σχεδιασμού και συντονισμού εκστρατειών ενημέρωσης και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, δράσεις παρέμβασης για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των ανθρώπινων επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον. Ασκεί επίσης πιέσεις για τη θέσπιση και λειτουργία προστατευόμενων περιοχών, καθώς και εθνικών και διεθνών δικτύων.

ΑΛΚΙΟΝΗ
Περιβαλλοντικός σύλλογος περίθαλψης και προστασίας άγριων ζώων. Εδρεύει στην Πάρο αλλά οι δράσεις της επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα.

ΕΚΠΑΖ
Ελληνικό κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων. Εδρεύει στην Αίγινα, αλλά έχει παράρτημα και στη Θεσσαλονίκη (του οποίου η λειτουργία έχει ανασταλεί προς το παρόν). Ομάδες εθελοντών από διάφορες περιοχές βοηθούν στις παραλαβές των ζώων, στις πρώτες βοήθειες, στη διοργάνωση εκδηλώσεων και στην ενημέρωση του κοινού. 

ΑΝΙΜΑ
Σύλλογος προστασίας και περίθαλψης της άγριας ζωής. Εδρεύει στην Αθήνα. Εθελοντές από την όλες τις περιοχές της Ελλάδας λειτουργούν ως ανταποκριτές, παραλαμβάνοντας και αποστέλλοντας ζώα από τις περιοχές τους.

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
Δίκτυο για τη Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κύρια δράση είναι η προώθηση της οικολογικής γεωργίας στην Ελλάδα και αποτελεί κυρίως οργάνωση βιοκαλλιεργητών - αγροτών. Είδη που διατηρεί και αναπαράγει ο Αιγίλοπας, κατάλληλα για βιοκαλλιέργεια,είναι σιτηρά  όσπρια, κηπευτικά, δενδρώδη, αμπέλι, βότανα και μελισσοκομικά. 

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Οικολογική περιβαλλοντική οργάνωση με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης. 

Οικολογική Κίνηση Δήμου Χορτιάτη
(Ασβεστοχώρι, ΤΚ.570 10 Θεσσαλονίκη, Τηλ.2310.998.056)


ΟΙΚΟ-ΟΡΑΜΑ
Περιβαλλοντικός σύλλογος κατοίκων δήμου Πεύκων, νομού Θεσσαλονίκης. Στόχος: η περιβαλλοντική ανάπτυξη του Δήμου. 


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΧΟΛΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Περιβαλλοντική ομάδα Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Σκοπός η ευαισθητοποίηση των φοιτητών και του προσωπικού του Πανεπιστημίου σε περιβαλλοντικά θέματα. Δράση εθελοντών ομάδας στην ανάπλαση των υπαίθριων χώρων του Πανεπιστημίου. 

Περιβαλλοντική ομάδα Βιολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης
Διοργανώνονται πεζοπορίες - εξορμήσεις, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, εκδρομές, δραστηριότητες, φεστιβάλ.

Περιβαλλοντική Ομάδα Συλλόγου Νομικής Α.Π.Θ.
Στόχος η ενημέρωση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

ΕΚΒΥ
Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων. Προωθεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση, παράγει γνώση, πληροφόρηση και ευαισθητοποιεί το κοινό. Οι εγκαταστάσεις του ΕΚΒΥ βρίσκονται εντός του αγροκτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

MOM
Εταιρεία για την προστασία και τη μελέτη της Μεσογειακής φώκιας. Οι εθελοντές της οργάνωσης ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τους επισκέπτες του κέντρου στην Αλόννησο. Εκεί παραμένουν για 2 εβδομάδες με τα έξοδα πληρωμένα.

ΑΡΧΕΛΩΝ
Περιβαλλοντική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας. Κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες ομάδες εθελοντών από όλο τον κόσμο έρχονται στη χώρα μας και εργάζονται για τη διάσωση ενός ζώου που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Οι εθελοντές εργάζονται στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, για την προστασία της χελώνας Caretta caretta.

MEDASSET
Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών. Στηρίζεται στη βοήθεια των εθελοντών για την επίτευξη των περιβαλλοντικών του στόχων. Οι εθελοντές πεδίου μελετούν τις θαλάσσιες χελώνες στην Τουρκία. Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες για εθελοντική εργασία σε ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθαρισμού ακτών, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κ.α. Προσφέρονται ευκαιρίες εργασίας. 

Αρχιπέλαγος
Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου. Δραστηριοποιείται στην προστασία της ευρύτερης περιοχής των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου. Τα κύρια πεδία δράσης είναι η θαλάσσια και η χερσαία έρευνα και προστασία. Παρέχει ευκαιρίες για μαθητές, απόφοιτους και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλα διεθνή Πανεπιστήμια, με σκοπό να αποκτήσουν πρακτική εργασιακή εμπειρία, μέσω των θέσεων πρακτικής άσκησης και μαθημάτων. Η διάρκεια της πρακτικής είναι από 3 έως 12 μήνες. Μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές και απόφοιτοι διαφόρων επιστημών (όπως χημικοί, περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι) και πεδίων που σχετίζονται με τις τέχνες και τα ΜΜΕ. Η πρακτική άσκηση λαμβάνει χώρα στο ανατολικό Αιγαίο, τη Σάμο, τους Φούρνους, την Ικαρία, την Πάτμο, τους Αρκούς και το Μαράθι. 

Πέλαγος
Ινστιτούτο κητολογικών ερευνών. Ο σκοπός της οργάνωσης είναι η μελέτη και η προστασία των κητωδών, όπως τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι φυσητήρες, οι φώκαινες κ.α. 

ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας
Σκοπός η παραγωγή και διάδοση της επιστημονικής γνώσης και πολιτικής για το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα. 



Σχετικές σελίδες:
Εθελοντικές ομάδες Θεσσαλονίκης
Site - portals προώθησης εθελοντισμού
Περιβαλλοντικές ομάδες - οργανώσεις στην Αθήνα







Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More