24.10.13

Πώς να μαγειρεύω υγιεινά; Μικρά μυστικά και tips

Πώς να μαγειρεύω υγιεινά

Το να γνωρίζουμε συνταγές μαγειρικής και να τις εφαρμόζουμε στην πράξη ή ακόμα και να πειραματιζόμαστε είναι ένα ενδιαφέρον χόμπι και εμπλουτίζει το καθημερινό μας μενού με διαφορετικές γεύσεις. Το να ξέρουμε όμως να μαγειρεύουμε υγιεινά εξασφαλίζει τη θωράκιση του οργανισμού μας και τη βελτίωση της υγείας μας. Παρακάτω παραθέτουμε διάφορα tips, για υγιεινό μαγείρεμα.

Για να μη χάσουν οι πατάτες τη βιταμίνη C που περιέχουν θα πρέπει να βράζονται με τη φλούδα τους, αφού έχουν πλυθεί καλά.

Αν είστε οπαδοί της ελαϕράς κουζίνας, δεν είναι απαραίτητο να εξοστρακίσετε εντελώς την κρέμα γάλακτος από το μαγείρεμα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα κρέμας γάλακτος που υποδεικνύει η συνταγή, με ίση ποσότητα πλήρους γάλακτος.

Βάζετε το λάδι στο φαγητό κατά τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος και όχι στην αρχή. Έτσι θα διατηρήσει περισσότερα από τα συστατικά του.

Αντί  να σοτάρετε τα υλικά του μαγειρέματος σε λάδι, προτιμήστε να τα αχνίσετε σε λίγο λάδι και λίγο νερό που βράζει. Έτσι θα γίνουν πιο ελαφριά, διαιτητικά και υγιεινά.  

Να κόβετε τα λαχανικά και τα ϕρούτα λίγη ώρα πριν τα καταναλώσετε, για να διατηρούν τις βιταμίνες τους και τα άλλα θρεπτικά συστατικά τους.

Κόψτε τα λαχανικά σας σε μεγάλα κομμάτια. Όταν κόβετε τα λαχανικά σε πολλά μικρά κομμάτια οξειδώνονται ευκολότερα και χάνουν την πολύτιμη βιταμίνη C που συχνά περιέχουν.

Πώς να μαγειρεύω υγιεινάΠλένετε τα λαχανικά πριν κοπούν σε κομμάτια. Με το νερό χάνονται πολλά από τα πολύτιμα θρεπτικά υδατοδιαλυτά συστατικά τους (π.χ. το κάλιο, που έχει μεταξύ άλλων την ιδιότητα να ρίχνει την πίεση), τα οποία συγκρατιούνται καλύτερα όταν το λαχανικό πλένεται, ενώ είναι ακόμα ολόκληρο.

Όταν πλένετε τα λαχανικά, προτιμήστε κρύο νερό και στο τελευταίο πλύσιμο προσθέστε σε μία λεκάνη νερό, ένα σϕηνάκι ξύδι. Θα σκοτώσει όλα τα μικρόβια και ενδεχομένως τους μικρό-οργανισμούς που υπάρχουν μέσα στα λαχανικά. Όταν καθαρίζετε χόρτα, στο τελευταίο πλύσιμο αϕήστε τα για 5 λεπτά σε μία λεκάνη με κρύο νερό που θα προσθέσετε μία χούϕτα χοντρό αλάτι. Μπορείτε να είσαστε σίγουροι πως δε θα μείνει πάνω στα χόρτα σας, ούτε ένας κόκκος από χώμα.

Δενδρολίβανο και λεμόνι στα ψητά σας
Aν σκέϕτεστε πώς να δώσετε περισσότερη γεύση στα ψητά κρέατα, μια καλή ιδέα είναι το δενδρολίβανο. Εκτός του ότι το δενδρολίβανο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και σας προϕυλάσσει από τις καρκινογόνες ουσίες που δημιουργούνται στα ξεροψημένα (καρβουνιασμένα) κρέατα, δίνει και μια ιδιαίτερη νοστιμιά στα κρέατα. Επίσης αν θέλετε να νοστιμίσετε τα ψητά σας με λεμόνι, προσθέστε το αϕού είναι έτοιμα, καθώς η πολύτιμη βιταμίνη C που θα σας δώσει, κινδυνεύει να καταστραϕεί με το ψήσιμο. 

Μαρινάρισμα για πιο υγιεινό κρέας
Το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες είναι γνωστό ότι δημιουργεί τοξικές ουσίες, γνωστές ως ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες έχουν σχετιστεί με ορισμένους καρκίνους. Το μαρινάρισμα μειώνει τον κίνδυνο, αποτρέποντας τον σχηματισμό των ουσιών αυτών. Τα συστατικά της μαρινάδας ϕαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς το δενδρολίβανο ϕαίνεται ότι ασκεί την μεγαλύτερη προστατευτική δράση. Μελέτες αποκαλύπτουν πως η προσθήκη δενδρολίβανου στον κιμά και σε άλλα είδη κόκκινου κρέατος πριν από το ψήσιμο στον ϕούρνο, το τηγάνισμα, το βράσιμο στον ατμό ή το μπάρμπεκιου μειώνει σημαντικά τις ετεροκυκλικές αμίνες, σε ποσοστά έως και 90%. Επίσης, Οι πικάντικες μαρινάδες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των ετεροκυκλικών αμινών σε ποσοστό έως 80%, σύμϕωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας.Εάν η γεύση του δενδρολίβανου δεν σας ταιριάζει ή έχετε αλλεργία σε αυτό, δοκιμάστε μαρινάδες με σκόρδο, κρεμμύδι και χυμό λεμονιού.

Οταν ψήνετε μπιϕτέκια, να τα γυρνάτε κάθε 1 λεπτό, καθώς μελέτη στο Εργαστήριο Lawrence Livermore, στην Καλιϕόρνια, έδειξε πως με τον τρόπο αυτό μειώνονται κατά 85% οι ετεροκυκλικές αμίνες. 
Για να μειώσετε τη διάρκεια ψησίματος και συνεπακόλουθα τις ετεροκυκλικές αμίνες, να προθερμαίνετε το κρέας στον ϕούρνο μικροκυμάτων, ώστε να ψήνεται πιο γρήγορα όταν το βάλετε στην ψησταριά.


Ψητό ψωμί και μελάτα αυγά για ευκολότερη πέψη.
Aν υποφέρετε από δυσπεψία, προτιμήστε να τρώτε μελάτα τα αυγά, ώστε να αποϕεύγετε τον παρατεταμένο χρόνο βρασμού που κάνει την πρωτεΐνη τους (το ασπράδι) δύσπεπτη, μέσα από τις χημικές διαδικασίες που προκαλούνται κατά το βρασμό. Tο ψωμί, από την άλλη πλευρά, ϕρυγανίστε το ή ψήστε το, καθώς έτσι το νερό που περιέχει εξατμίζεται και οι υδατάνθρακες γίνονται πιο εύπεπτοι όταν το καταναλώσετε. 

Για να μην μας πειράξουν τα κρεμμύδια στο στομάχι, μπορούμε αφού τα καθαρίσουμε και τα κόψουμε να τα ρίξουμε για λίγο σε νερό που βράζει και να τα αφαιρέσουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα.

Mη ζεσταίνετε τη σούπα πάνω από μία ϕορά.
Tο ιδανικό είναι να μαγειρεύετε τη σούπα σας και να την καταναλώνετε αμέσως, όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αν θέλετε να βάλετε τη σούπα στο ψυγείο φροντίστε να έχει κρυώσει καλά. Θα πρέπει δε να την καταναλώσετε μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, διάστημα κατά το οποίο παραμένει υγιεινή και θρεπτική. Ζεστάνετε μόνο τόση σούπα όση θα χρειαστεί να καταναλώσετε, κι αυτό διότι όταν ζεσταίνεται και κρυώνει πολλές ϕορές, αυξάνεται το μικροβιακό της ϕορτίο και χάνονται πολλά από τα θρεπτικά της συστατικά. Κατά το ζέσταμα φροντίστε η θερμοκρασία να είναι η ανώτερη δυνατή, ώστε να καταστραφούν όσα μικρόβια έχουν αναπτυχθεί. 

Αν πρέπει να τηγανίσετε, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, που δεν αλλοιώνεται πολύ σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τα τρόϕιμα πρέπει να μπαίνουν στο ελαιόλαδο μόνο όταν αυτό έχει ϕτάσει στην ιδανική θερμοκρασία. 
Καλό είναι επίσης το ελαιόλαδο να μην χρησιμοποιείται περισσότερο από 3 το πολύ 4 ϕορές κατά το τηγάνισμα. 
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό τηγάνι προτιμήστε το κεραμικό. Τα κοινά αντικολλητικά τηγάνια (με Teflon) απελευθερώνουν τοξικές ουσίες κατά τη θέρμανση.

Καθαρό ψυγείο. 
Για να διατηρούμε καθαρό το ψυγείο μας χωρίς δυσοσμία, που συνεπάγεται μικρόβια, πρέπει να το καθαρίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το καθάρισμα μπορεί να γίνει ως εξής: Αϕού αδειάσετε το ψυγείο σας, θα πάρετε ένα στεγνό wettex και μια λεκανίτσα στην οποία θα βάλετε χλιαρό νερό με ξύδι. Θα περάσετε τα ράϕια με το wettex και για αρκετές μέρες θα απολαμβάνετε σε κάθε άνοιγμα την ϕρεσκάδα.


Σχετικά άρθρα

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More