15.11.13

Οικολογικό καθάρισμα σπιτιού, με φυσικά προϊόντα

Καθαρίζω το σπίτι μου με οικολογικά προϊόντα
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε προϊόντα καθαρισμού που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως απορρυπαντικά, προϊόντα απολύμανσης, χλωρίνη. Όμως, τα είδη αυτά εκτός του ότι συχνά είναι αρκετά ακριβά για το πορτοφόλι μας είναι και επιβλαβή για την υγεία μας. Σκεφτείτε την περίπτωση του σφουγγαριού με το οποίο πλένουμε τα πιάτα. Συνήθως αποτελεί εστία μικροβίων, καθώς μένει υγρό, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη μικροοργανισμών. Όμως, δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σ' αυτό κάποιο απολυμαντικό επιβλαβές για την υγεία μας, καθώς από το σφουγγάρι θα μεταφερθεί σε πιάτα και ποτήρια. 

Η εναλλακτική λύση στο παραπάνω πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η χρήση ξιδιού στο σφουγγάρι, μετά το πλύσιμο των πιάτων. Το ξίδι είναι φυσικό οξύ που σκοτώνει το 98% των βακτηρίων στις επιφάνειες. Αποτελεί άριστο απολυμαντικό και μπορεί να αναμιχθεί με άλλα υγρά για να καθαρίσει κουζίνες και μπάνια. Μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την απολυμαντική δύναμη του ξυδιού θερμαίνοντάς το σε φούρνο μικροκυμάτων. 

Μια ακόμα εναλλακτική πρόταση οικολογικού καθαριστικού είναι η μαγειρική σόδα. Είναι γνωστό ότι η μαγειρική σόδα απορροφά τις οσμές. Μία άλλη πολύ σημαντική χρήση της σόδας είναι όταν θέλετε να καθαρίσετε κάτι δύσκολο, όπως π.χ. καμένο φαγητό που έχει κολλήσει στον πάτο μιας κατσαρόλας. Στην περίπτωση αυτή απλώς ρίξτε μια κουταλιά σόδας μαζί με ένα εκατοστό ζεστού νερού στον πάτο της κατσαρόλας και τοποθετείστε την κατσαρόλα σε ζεστή εστία. Θα δείτε ότι η σόδα "σηκώνει" το καμένο φαγητό από τον πάτο, χωρίς να χρειάζεται τρίψιμο. 

Το αλάτι, επίσης μπορεί να απομακρύνει τη βρωμιά από τις επιφάνειες (με το τρίψιμο). Μπορεί επίσης να μαλακώσει το νερό, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τη δράση των καθαριστικών που δρουν μαζί με νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρόκοκκο αλάτι, όπως το αλάτι της θάλασσας για να καθαρίσετε τη δύσκολη βρωμιά.

Καθαρίζω το σπίτι μου με φθηνά, οικολογικά προϊόνταΟ βόρακας αποτελεί μία ακόμη εναλλακτική λύση προϊόντος καθαρισμού, που όμως δεν είναι τόσο ακίνδυνο για την υγεία όσο οι προηγούμενες. Σίγουρα όμως είναι πιο ακίνδυνο από προϊόντα όπως η χλωρίνη. Η προσθήκη μιας κουταλιάς βόρακα σε οποιοδήποτε καθαριστικό ενισχύει κατά πολύ τη δράση του. 

Μία απλή συνταγή ενός οικολογικού καθαριστικού είναι η εξής:
1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα
1 φλυτζάνι αλάτι
1 φλυτζάνι βόρακας 

Αναμίξετε όλα τα υλικά και τοποθετείστε το μείγμα σε αναδευτήρα. Χρησιμοποιήστε το όπως θα χρησιμοποιούσατε οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό σε σκόνη στο νιπτήρα της κουζίνας σας. Μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθερίου ελαίου για να του προσδώσετε ένα ευχάριστο άρωμα.


Σχετικά άρθρα: Μικρά μυστικά για τη συντήρηση των τροφίμων

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More