3.12.15

Γάτα στο μπαλκόνι

Γάτα στο μπαλκόνι - προστασία


Όλοι ή οι περισσότεροι γατογονείς, με μία ή περισσότερες κατοικίδιες γάτες στο σπίτι, έχουν έρθει αντιμέτωποι με το γνωστό πρόβλημα: γάτα και ασφάλεια στα μπαλκόνια. Οι περισσότερες κατοικίδιες γάτες περνούν την ημέρα τους κλεισμένες στο σπίτι, μην έχοντας πολλά ερεθίσματα για παιχνίδι και δραστηριότητα. Η δυνατότητα λοιπόν να βγαίνουν κατά διαστήματα στο μπαλκόνι και να παρατηρούν πουλιά, αυτοκίνητα, άλλα ζώα, ανθρώπους μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για άσκηση και παροχή ερεθισμάτων. Στο μπαλκόνι μπορούν ακόμη να βρουν διάφορα έντομα, τα οποία και κυνηγούν από ένστικτο, αυξάνοντας έτσι τη φυσική τους δραστηριότητα και εμπλουτίζοντας την καθημερινότητά τους.

Όμως, λόγω του μικρού μεγέθους και της ικανότητας της γάτας να ελίσσεται στις κινήσεις της, ένα μπαλκόνι δεν παρέχει προστασία. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο πολλές γάτες έχουν πέσει από μπαλκόνια, καθώς γλίστρησαν ενώ ήταν προσηλωμένες σε κάποιο πουλί ή έντομο που κυνηγούσαν. Άλλες πάλι προσπαθώντας να πηδήξουν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι έχασαν την ισορροπία τους.

Για το λόγο αυτό είναι καλό να οχυρώνουμε τα μπαλκόνια, ειδικά αν μένουμε σε ψηλό όροφο, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Ένα πρώτο βήμα είναι η τοποθέτηση προστατευτικού πλέγματος στα κάγκελα. Η λύση όμως αυτή δεν επαρκεί, καθώς οι γάτες εύκολα μπορούν να πηδήξουν ή να σκαρφαλώσουν στο δίχτυ. Κρίνεται λοιπόν σκόπιμη η τοποθέτηση ειδικού πλέγματος ή σίτας πολύ ψηλότερα, ιδανικά μέχρι το επάνω τμήμα του μπαλκονιού (ταβάνι). Αν έχετε πλαστικές τέντες που εφαρμόζουν στα κάγκελα του μπαλκονιού, μπορείτε επίσης να τις τραβήξετε μέχρι το σημείο που ξεκινάει το πλέγμα. 









































Αν αυτές οι λύσεις δεν είναι εφικτές, μπορεί να τοποθετηθεί ψηλό πλέγμα που θα φθάνει αρκετά πάνω από τα κάγκελα, με κλίση προς τα μέσα στο επάνω τμήμα. Έτσι αν η γάτα σκαρφαλώσει μέχρι πάνω δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να πέσει πάλι μέσα στο μπαλκόνι. Το ίδιο μπορεί να γίνει για να περιφραχθεί μια αυλή, έτσι ώστε η γάτα να μην μπορεί να διαφύγει εκτός αυτής.












Στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικά πλέγματα γι' αυτό το σκοπό, όπως το πλέγμα της Trixie. Υπάρχουν όμως και πιο οικονομικές επιλογές, όπως η τοποθέτηση σιδερένιων δοκών λυγισμένων στο επάνω τμήμα και προσαρμογή σ' αυτές απλού διχτυού, πλέγματος ή σίτας.


Τέλος, το μπαλκόνι μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να παρέχει ποικίλα ερεθίσματα και ένα χώρο ανάπαυσης αλλά και παιχνιδιού. Γλάστρες με φυτά, γρασίδι, διακοσμητικά που κινούνται με τον άνεμο, ράφια σε διάφορα ύψη είναι μερικές ιδέες που θα διαμορφώσουν το μπαλκόνι σε ένα παράδεισο για τη γάτα σας. 






1 σχόλια:

Καλησπέρα..
Ξέρετε κάποιον που τοποθετεί τέτοιου είδους πλέγματα?
Αν ναι θα σας παρακαλούσα να μου δώσετε τα στοιχεία του..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More