20.11.15

Μικρά μυστικά για νοστιμιά στη μαγειρική

Tips μαγειρικής

Το μαγείρεμα ενός φαγητού είναι μια σχετικά απλή καθημερινή διαδικασία. Η νοστιμιά όμως αυτών που μαγειρεύουμε εξαρτάται από την εμπειρία, το μεράκι ή διάφορα tips που ενδεχομένως να γνωρίζουμε, ώστε να κάνουμε τη διαφορά. Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι τρόποι, που εγγυώνται ότι τα φαγητά σας δεν θα περάσουν απαρατήρητα:


Για να μη λασπώνουν τα ζυμαρικά: Αφού βράσει το νερό ρίξτε μέσα λίγες σταγόνες λάδι και στη συνέχεια τα ζυμαρικά. Ανακατέψτε μόλις το νερό ξαναπάρει βράση.

Για τραγανές πατάτες φούρνου:
  • Καλύψτε την επιφάνειά τους με τριμένη φρυγανιά πριν τις ψήσετε.
  • Κόψτε τις σε μικρότερα κομμάτια.
  • Αφήστε τις πατάτες για 10 λεπτά μέσα σε κρύο νερό, με 1 σφινάκι ξίδι. Θα σφίξουν και θα γίνουν πιο τραγανές. Στη συνέχεια στραγγίξτε και σκουπίστε τις καλά. Προσθέστε τριμένη φρυγανιά και ψήστε τις σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
  • Αλατίστε τις με χονδρό αλάτι, ώστε να κάνουν κρούστα στην εξωτερική τους επιφάνεια. Ραντίστε με ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.
Για πιο νόστιμο κρέας:
  • Mαρινάρετέ για μερικές ώρες ή όλο το βράδυ, πριν το μαγειρέψετε.
  • Τσιγαρίστε το για λίγα λεπτά πριν το μαγειρέψετε. Θα σχηματίσει κρούστα, κρατώντας τους χυμούς του, με αποτέλεσμα να γίνει πιο ζουμερό και εύγευστο.
  • tip: Για να αποφύγετε τις βλαβερές ουσίες του τσιγαρίσματος ζεματίστε το κρέας σε νερό που βράζει (βάλτε το μέσα στο βραστό νερό για λίγα λεπτά και στη συνέχεια στραγγίξτε).
  • Για να αποφύγετε το στέγνωμα του κρέατος κατά το ψήσιμο, μπορείτε να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο ή καπάκι, το οποίο θα αφαιρέσετε τα τελευταία λεπτά του ψησίματος για να πάρει χρώμα.

Για πιο μαλακό κρέας:
  • Ρίξτε στο κρέας που βράζει 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Ταιριάζει ιδιαίτερα στα κοκκινιστά κρέατα.
  • Ρίξτε στο κρέας που βράζει 1 κουταλιά της σούπας ξίδι.

Ψάρια και λαχανικά:
Μαρινάρετέ για μερικές ώρες ή όλο το βράδυ, πριν τα μαγειρέψετε.

Για αφράτα μπιφτέκια, που λιώνουν στο στόμα:
  • Διαλύστε σε μισό φλιτζάνι γάλα μια κοφτή κουταλιά της σούπας σόδα. Προσθέστε το στον κιμά και ζυμώστε για 5 λεπτά. Περιμένετε άλλα 5 λεπτά και κατόπιν προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Προσθέστε στη ζύμη λίγη μπύρα ή κάποιο ανθρακούχο αναψυκτικό τύπου Sprite. 
  • Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ για κάθε κιλό μίγμα κιμά.
Για μαλακές μπριζόλες
  • Ρίξτε χοντρό αλάτι και από τις 2 πλευρές και αφήστε τις σκεπασμένες μέσα στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Την επομένη ξεπλύνετε το αλάτι και μαγειρέψτε κανονικά. 
  • Το ίδιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται και αν ραντίσετε τις μπριζόλες με ξύδι μπαλσάμικο.
Για μαλακό χταπόδι:Προσθέστε μια πρέζα ζάχαρη την ώρα που βράζει το χταπόδι. Δεν θα επηρεάσει αισθητά τη γεύση του ϕαγητού, ενώ θα βοηθήσει τη σάλτσα ντομάτας (που χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές με χταπόδι) να "μελώσει". 
Για τραγανή κρούστα στα τηγανητά ψάρια: Μετά το καθάρισμα και το πλύσιμο βυθίστε τα ψάρια για λίγα λεπτά στο ξύδι. Έτσι μετά το τηγάνισμα θα έχετε ψάρια με ωραία πέτσα και ολόλευκο κρέας κάτω απ΄αυτή.
Για να επιτύχετε ένα πρωτότυπο αλεύρωμα στα τηγανητά ψάρια: Αναμίξτε αλεύρι με λίγο τριμένο κεφαλοτύρι.
Όταν βράζετε κρέας, ψάρια, θαλασσινά, κρατήστε το ζωμό τους, για να τον χρησιμοποιήσετε στη σούπα, τη σάλτσα, το ρύζι ή τα ζυμαρικά που θα ϕτιάξετε για να τα συνοδέψουν. Μπορείτε ακόμα να αποθηκεύσετε το ζωμό σε μια παγοθήκη και να τον τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Έτσι θα έχετε κύβους ζωμού όποτε τους χρειαστείτε.


Για πετυχημένο σοτάρισμα
Το σοτάρισμα αποτελεί την τεχνική κατά την οποία τα φαγητά ψήνονται σε δυνατή φωτιά, με λίγο λίπος και αποκτούν καφέ χρώμα. Κατά το σοτάρισμα είναι σημαντικό:
  • Το φαγητό να μπαίνει στο σκεύος όταν το λίπος καίει πολύ, έτσι ώστε το φαγητό να μην απορροφήσει το λίπος και να πάρει ένα καφέ χρώμα.
  • Το σκεύος που χρησιμοποιείται να έχει χαμηλά τοιχώματα και να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να χωράει το φαγητό χωρίς να συνωστίζονται τα υλικά.
  • Το φαγητό να είναι εντελώς στεγνό, ώστε να μην σιγοβράσει. Προσέξτε ιδιαίτερα τα φαγητά που έχουν προηγουμένως μαριναριστεί.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More