25.12.12

Πώς να γνωρίσω κόσμο;


πώς να γνωρίσω κόσμο;

Συχνά συμβαίνει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων ή κλειστού χαρακτήρα να βρισκόμαστε χωρίς παρέες και φίλους. Η αίσθηση της μοναξιάς κάθε άλλο παρά ωραία είναι. όμως από την άλλη δεν ξέρουμε από που να αρχίσουμε. Οι ψυχολόγοι συχνά λένε γενικότητες του στυλ "αν δραστηριοποιηθείς και βγεις από το καβούκι σου θα βρεις φίλους". Οι φίλοι όμως δεν είναι γαριδάκια, για να τους αγοράσεις από το περίπτερο. Θα πρέπει να γνωρίζεις τι δραστηριότητες θα μπορούσες να κάνεις ώστε να αποκτήσεις παρέες.

Μπορείς να αρχίσεις από κάτι που σου αρέσει να κάνεις, π.χ. ένα χόμπυ. Στο γυμναστήριο θα μπορούσες να γνωρίσεις κόσμο αν είσαι ανοιχτός χαρακτήρας, όμως αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο για τους πιο κλειστούς. Βοηθάει το να μπεις σε μια ομάδα, στην αρχή της δημιουργίας της, ώστε να μην έχουν ακόμα διαμορφωθεί παρέες. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι λίγο πιο δύσκολη η είσοδος σε μια ήδη διαμορφωμένη παρέα.

Για παράδειγμα, αν σου αρέσει η φωτογραφία θα μπορούσες να γίνεις μέλος κάποιας φωτογραφικής λέσχης, ενώ αν σου αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί υπάρχουν χορευτικοί σύλλογοι σε πολλές περιοχές. Σε πολλές περιοχές υπάρχουν δημοτικά γυμναστήρια, με πολύ προσιτές τιμές, και δωρεάν προγράμματα για ανέργους και ΑΜΕΑ. Άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες ομάδες στις οποίες θα μπορούσες να ενταχθείς είναι οι ορειβατικοί σύλλογοι.

πώς να γνωρίσω κόσμο;Μια πολύ καλή λύση για να γνωρίσεις κόσμο είναι τα εθελοντικά προγράμματα. Υπάρχουν διαφόρων ειδών εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται είτε για κοινωνικούς ανθρωπιστικούς λόγους, είτε για την προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Οι ομάδες διάσωσης είναι άλλη μια περίπτωση εθελοντικών ομάδων. Αξιοσημείωτα είναι και τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων. Τα προγράμματα αυτά σου δίνουν τη δυνατότητα να επισκεφτείς μια ξένη χώρα και να γνωρίσεις κόσμο από διάφορες περιοχές της Ευρώπης  που συμμετέχει στο ίδιο πρόγραμμα, με πληρωμένα τα περισσότερα έξοδα.

Τα παραπάνω αποτελούν οικονομικούς τρόπους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι σχολές χορού (Latin, μοντέρνου κτλ) που είναι συνήθως πιο ακριβές, διάφορα αθλήματα, όπως τέννις, μπάσκετ, κολύμβηση, καθώς και άλλες δραστηριότητες, όπως κατασκευή κοσμημάτων, γιόγκα, καποέιρα, πολεμικές τέχνες, ιππασία, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα.

Μια ακόμα λύση για τους λάτρεις του υγρού στοιχείου είναι οι σχολές ναυαγοσωστικής, οι οποίες παρέχουν εκπαίδευση για την απόκτηση τίτλου ναυαγοσώστη. Στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα εργασίας τα καλοκαίρια σε διάφορα μέρη ως  ναυαγοσώστης, κάνοντας διακοπές και γνωρίζοντας κόσμο.

Τέλος, κλασικές λύσεις για να γνωρίσεις κόσμο, ενώ παράλληλα θα μορφώνεσαι, είναι η ένταξη σε κάποιο τμήμα ξένων γλωσσών, ή εκμάθησης υπολογιστών ή γενικά επιμορφωτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη όταν ψάχνουμε να γνωρίσουμε καινούργιο κόσμο είναι να μην επενδύουμε πολύ χρόνο και χρήμα σε κάτι που βλέπουμε ότι δεν αποφέρει αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα. Για το λόγο αυτό είναι σκόπιμο να αρχίσουμε την αναζήτησή φίλων από τα δωρεάν ή τα πιο οικονομικά προγράμματα, ώστε να μπορούμε να αναζητήσουμε ευκολότερα κάτι καλύτερο αν δεν ανταποκρίνονται των προσδοκιών μας.

Βασικό: Δεν απογοητευόμαστε και δεν χάνουμε χρόνο προσπαθώντας να προσελκύσουμε άτομα με τα οποία δεν ταιριάζουμε. Συνήθως φαίνεται σχετικά νωρίς αν κάποιος  μας συμπαθεί και τον συμπαθούμε. Αν δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει, στο μέρος όπου ψάχνουμε, κάποιος με τον οποίο υπάρχουν προοπτικές να γίνουμε φίλοι, πάμε παρακάτω και αρχίζουμε μια νέα δραστηριότητα.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More