17.11.15

Πώς να επιλέξω τα έπιπλα του σπιτιού μου

Επιλογή επίπλων σπιτιού

Η επιλογή των επίπλων του σπιτιού είναι κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο η αισθητική, το design ή το κόστος, αλλά και πλήθος άλλων παραγόντων, όπως η ποιότητα και η απουσία ή όχι τοξικότητας των υλικών τους.

Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν όμορφα και φθηνά έπιπλα, με τα οποία μπορείτε να εξοπλίσετε το σπίτι σας. Ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ μοντέρνου, κλασικού ή άλλου σχεδιασμού. Τα χρώματα θα πρέπει να αντανακλούν τη δική σας μοναδική ιδιοσυγκρασία. Κάποιοι προτιμούν τα βαθιά σκούρα χρώματα, που συντελούν σε μια ζεστή σπιτική ατμόσφαιρα. Άλλοι επιθυμούν να δώσουν μια χαρούμενη φωτεινή νότα, επιλέγοντας ανοιχτόχρωμα έπιπλα.

Η ποιότητα των υλικών και η στιβαρότητα της κατασκευής είναι ουσιώδους σημασίας, καθώς θα προσδιορίσουν το χρόνο ζωής του επίπλου και τη διατήρηση ή όχι των ιδιοτήτων τους στη διάρκεια του χρόνου.

Το καλύτερο είναι να δείτε από κοντά το έπιπλο πριν την αγορά, ώστε να διαπιστώσετε τα θετικά και αρνητικά του σημεία. Αν όμως κάνετε την αγορά σας από το διαδίκτυο φροντίστε να έχετε διαβάσει κριτικές και να έχετε ρωτήσει κρίσιμες ερωτήσεις, όπως: ποιο είναι το υλικό κατασκευής, ο τόπος προέλευσης, πως είναι και τι χώρους έχει εσωτερικά (στην περίπτωση π.χ. ντουλάπας), αν είναι μονταρισμένο ή αμοντάριστο, αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και οδηγίες κτλ.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τα επίπεδα φορμαλδεϋδης και τοξικότητας των βερνικιών με τα οποία βάφονται τα έπιπλα. Η φορμαλδεϋδη αποτελεί μια συγκολητική ουσία, που ενοχοποιείται για πολλά προβλήματα υγείας, ακόμα και για τον καρκίνο. Τα ξύλινα έπιπλα από μασίφ συνήθως έχουν μηδενικά επίπεδα φορμαλδεϋδης και θεωρούνται ασφαλέστερα για την υγεία, όμως είναι και τα πιο ακριβά. Αν επιλέξετε κάτι πιο οικονομικό, όπως έπιπλα από μοριοσανίδα ή MDF βεβαιωθείτε ότι διαθέτουν πιστοποίηση επιτρεπτών ορίων φορμαλδεϋδης (κλάσης Ε0 (μηδενικές εκπομπές) ή Ε1).  Βεβαιωθείτε ακόμη ότι οι βαφές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν μη τοξικές και φιλικές για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην εργονομία και άνεση των επίπλων. Προτιμήστε έπιπλα με κρυφά συρτάρια και αποθηκευτικούς χώρους, που θα σας επιτρέψουν να έχετε το χώρο σας πάντα τακτοποιημένο. Οι πολυθρόνες, οι καρέκλες και οι καναπέδες θα πρέπει να είναι αναπαυτικοί, κατά προτίμηση με ανατομική πλάτη, με μέτριας σκληρότητας καθίσματα. Όσον αφορά τα κρεβάτια, βασικό ρόλο στην άνεση παίζει το στρώμα, η επιλογή του οποίου αποτελεί πρωταρχικό μέλημα.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More